Valpen är nu en unghund

Tiden går fort och lilleman är på väg att bli vuxen. Märks tydligt att han nu är en unghund som ska forma sin personlighet när han väl går över till vuxenstadiet. När jag skriver de här raderna är han 2 dagar från att bli 10 månader och han väger nu över 26 kg.

Enzo är fortsatt lugn, följsam och mycket tillgiven. Däremot har han utvecklat ett lite för starkt beroende av mig, husse. När jag är utanför hemmet är han orolig och gnällig. Går från fönster till fönster och tittar efter när jag ska komma tillbaka. Givetvis är det en del av unghundstiden och jag jobbar än mer medvetet med att inte ge för mycket uppmärksamhet och gos när jag är tillbaka (vilket är fruktansvärt svårt med en liten fyrfota älskling som vill upp till en för pussar och kramar). Har köpt en bok om unghundar på bokrean ”Så tar du hand om din tonårshund” av Charlotte Swanstein och ska försöka hitta tips på träning. Det är ingen önskvärd situation att ha det på det viset.

Enzo har många mycket goda vänner och träffar ständigt nya. Det är sällan han känner sig obekväm vid nya möten, men det har givetvis inträffat. I de fallen har jag lugnt kunnat kalla in honom och gå vidare.

Våra lekar har blivit lite tuffare och jag får kämpa riktigt hårt i draglekar, då hans styrka är imponerande. Ibland brottas vi om en pinne eller boll och hittills har Enzo inte skadat någon i familjen under lekens hetta. Han har en känsla för hur och när han kan nafsa lite på oss.

Enzo är en helt fantastisk hund och nästan allt fungerar med honom efter bara lite instruktioner/träning. Har tagit en kurs i kloklippning eftersom ett par av hans klor har sett fula ut. Har förändrat klipptekniken och nu börjar även det ordna upp sig.

Avslutar med ett par nytagna filmer från Orlångens Naturreservat den 23 februari 2022.