Nytt år med Enzo

Det är redan den tredje dagen på år 2022 och tiden ihop med Enzo flyger bokstavligen. Känner att det finns en risk för ensidighet i beskrivningen av livet med Enzo, men jag kan inte konstruera/fabricera annat än det jag faktiskt upplever. Enzo är helt magisk. En fantastisk hund med världens största hjärta och lugnaste psyke. Sammanfattar kort de senaste veckorna sedan jag skrev sist och börjar med det mest aktuella, för att sen gå bakåt i tiden.

Idag var hans första dag på ett mini-hunddagis med enbart 4 andra hundar, varav den ena tillhör hushållet. Det är i en villa som ligger några hundra meter från oss och hos en familj vars matte och jag har gått i samma klass i högstadiet. En person med gott hjärta och stor kunskap om hundar. Inskolningsdagen med familjens egen Enzo gick som väntat bra. Mycket lek, gos och vila.

Nyårsafton firades hemma med delar av familjen. Strategin inför smällandet var att samtliga skulle agera precis som vanligt, utan någon som helst uppståndelse. När tolvslaget närmade sig gick ungdomarna ut för att se fyrverkerierna, medan vi stannade inne med varsitt glas bubbel. När det började smälla tittade en sovande Enzo upp mot fönstret och sen på oss. När han konstaterade att ingen av oss agerade annorlunda bestämde han sig för att fortsätta sova. Helt opåverkad den här gången således, vilket är en befrielse.

Julhelgen var mycket lugn med många promenader och en hel del inomhuslek. Julklapparna i form av stora ben föll väl i smaken.

Den 15 december kastrerades Enzo. Vi var alla överens om att vi skulle göra så och vi har bara haft goda erfarenheter sen tidigare. Men, två veckor innan sov jag dåligt och de gånger jag sov var det många mardrömmar. Givetvis fanns oron kring själva sövningen och eventuella komplikationer efter det rutinartade ingreppet. Till allas vår lättnad gick precis allt så som det skulle och Enzo var tillbaka i samma form efter bara en vecka. Vi har märkt ett ökat matintresse redan, vilket vi ser som positivt. Enzo var lite upp och ner med maten innan kastreringen, men nu äter han upp allt han får serverat. Givetvis följer vi alla hans viktkurva så att han inte lägger på sig onödig vikt, men den risken ser vi som ytterst liten.

I övrigt har jag införskaffat en kraftigare klotång eftersom den ”vanliga” inte duger längre. Enzos klor är mycket kraftiga och med den tidigare klotången har jag behövt ta i för mycket. Nya tången fungerar betydligt bättre. Det är en Gibbon Klotång som funkar betydligt bättre.

Ett annat bra tips som jag kan ge till alla Amstaffägare är att införskaffa en flirt pole. Vi har nu gradvis ökat tiden då Enzo får ”jaga” efter bytet och kan konstatera att leken är just en lek. Inget som förändrar hans instinkter eller beteenden. Har inte sett minsta tendens till utökade jaktinstinkter på grund av flirt pole. Tvärtom. Det är en mer harmonisk och betydligt gladare hund som blir resultatet efter en rolig omgång.

Avslutar med lite bilder och en video. Bilderna är ett collage från december. Filmen är tagen på nyårsaftons morgon när Enzo försöker ta en pinne som har fryst fast i isen.