7 månader, drygt

Enzo växer och utvecklas på bästa sätt. Idag vägde han in på 24 kg. Han är en älskad familjemedlem som har tillfört så mycket glädje och kärlek till familjen. Enzo är följsam och lugn tills det är dags för lek; då kommer all den lekfulla energin fram. En varm, vänlig och inbjudande energi. Kompiskretsen är stor och den sociala samvaron mellan hundarna sköter de på bästa vis. Ingen vill dominera någon annan och alla är med i lekarna.

Förstod tidigt i vår relation att den här rasen är något alldeles extra. För varje dag som går stärks banden mellan oss och ett djupt samförstånd binder oss till varandra. Enzo är extremt intelligent och har ett stort socialt behov. Livet är enkelt och okomplicerat tillsammans. Vi tillbringar många timmar i naturen och till våren kommer skogspromenaderna att bli riktigt långa. Givetvis kombinerade med spårningsövningar, klättringslekar och självklart bad. Men, de delarna väntar längre fram. De senaste större händelserna handlar om is och snö.

Förrförra helgen träffade vi hans kompis Doris på Storön vid sjön Trehörningen i Huddinge för lite kvällslek. Sjön hade frusit ordentligt och skridskoåkare hade åkt på isen under flera dagar. Vi tog oss ut på isen och ropade på Enzo. Han spatserade runt på kanten ner till isen och nosade flera gånger. Hans erfarenhet hittills var att vattnet var vått. Efter en liten stund vände Doris in och hämtade ut Enzo på isen. Hans första steg var helt magiska att se.

Häromdagen kom så den första snön och vilken otrolig glädje han uppvisade vid första kontakten. Han begravde huvudet i snön och plogade sig fram på altanen. Blev härliga lekar med att jaga snöboll och den oförfalskade glädjen inför naturens underverk värmde våra hjärtan. Ända sen vi först lärde känna vår Enzo har han värmt våra hjärtan.

Ensamhetsträningen pågår i liten skala. Jag har kommit till insikt att vår fina Amstaffvalp trivs allra bäst i sällskap. De stunder jag har lämnat huset har han inte visat på några tecken till oro, men stunderna har varit mycket korta. Några minuter som mest. Kommer fortsätta med den här lugna formen av ensamhetsträning och jag känner mig säker på att allt kommer att utvecklas på ett naturligt vis.

Avslutningsvis vill jag ge ett ekonomiskt tips till alla som skaffar en Amstaffvalp: Åk på loppisar och olika second-handbutiker för att köpa på er billiga mjukisdjur (utan plastdetaljer förstås). En mjukisleksak går i bitar på minuter. Lönar sig inte att köpa dyrt och nytt.